Hoe duurzaam zijn onze planten gekweekt?

We vermeerderen onze planten voor een deel zelf en gebruiken hiervoor moederplanten uit onze eigen (volks-)tuinen. Kijk hier voor een foto-impressie van een deel van onze moederbedden. Zelf vermeerderen houdt in dat we stekken, zaaien en delen. Voor de opkweek gebruiken we uiteraard geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest en onze planten potten we op in volledig veenvrije, biologische potgrond.  

Het handmatig vermeerderen van planten is zeer arbeidsintensief werk. Om toch een ruim en interessant assortiment aan te kunnen bieden ontkomt bijna geen enkele kweker eraan om ook jong plantmateriaal of bijna volgroeide planten in te kopen. Wij betrekken deze grotendeels bij SKAL gecertificeerde bedrijven zoals Lageschaar in Aalten (geen particuliere verkoop). SKAL houdt middels jaarlijkse inspecties toezicht op de hele Nederlandse biologische sector.
Deze planten zijn net als onze eigen opkweek onbespoten.

Verder letten we qua duurzaamheid ook op de 'kleinere' randzaken: we bewateren met de hand (minder waterverbruik), gebruiken geen plastic maar papieren draagtassen en hergebruiken onze plantpotjes, breng dus gerust de potjes van de planten die u bij ons gekocht heeft terug.

Maar jullie verkopen ook planten uit de reguliere teelt?

Dat klopt. Regulier wil namelijk niet zeggen dat die planten niet duurzaam en bespoten zijn!
Onze planten komen níet uit de kwetsbare monocultuur in kassen maar worden buiten opgekweekt en staan maar relatief kort op de velden. Bespuiten is vaak helemaal niet aan de orde, niet nodig  en ook nog eens erg kostbaar. Verder is ook de reguliere teler zeer bewust van het feit dat wij met z'n allen zorgvuldig met onze planeet moeten omgaan en wil ook hij transparant met ons (en u als klant) communiceren over de mate van duurzaamheid van zijn bedrijf.

De kweker waar wij onze planten regulier betrekken heeft zich in 2025 aangemeld voor een MPS-ABS kwalificatie* (lees hier meer over MPS-ABS). Daarmee wil ook de reguliere kweker op transparante en meetbare wijze verantwoording afleggen over de wijze waarop duurzaamheid is geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Voordat certificaten afgegeven worden zijn echter vier kwartalen strikte registratie nodig ('nulmeting'). Na deze periode volgt een bedrijfsaudit en stelt een onafhankelijke certificerende instelling de certificering vast. Deze kwalificatie wordt elk kwartaal opnieuw berekend. 

* Dit aangepaste certificeringsschema is in samenwerking met FSI (Floriculture Sustainability Initiative) samengesteld.
Het is speciaal ontwikkeld voor kleinere bedrijven die duurzaam willen werken zonder complexe registratie-eisen